nyhed

Forskningsnyhed

0,5 millioner kroner til forskning i alkohol og tobak

Forskningsprojektet ”Down on the Boardwalk” har fået 0,5 mio. kroner fra AU IDEAS til videre forskning i, om tilgængelighed af alkohol og tobak og udbredelsen af disse stoffer i Danmark hænger sammen.

0,5 millioner kroner har fundet vej til nyt forskningsprojekt støttet af AU Ideas, som vil finde ud af, om der er en sammenhæng mellem tilgængeligheden af alkohol og tobak og udbredelsen heraf i Danmark. Den samlede rammebevilling fra AU IDEAS var på 50 mio. kroner, og forud for ideudvælgelsen har AU IDEAS modtaget i alt 218 ansøgninger med projektideer for mere end 685 mio. kroner. 32 forskningsprojekter har modtaget bevilling og her får projektet "Down on the Boardwalk: The influence of the neighborhood on alcohol and tobacco consumption" altså 0,5 millioner kroner.

Tidligere forskning viser, at der er en positiv sammenhæng mellem tilgængeligheden af alkohol og tobak og udbredelsen af brugen af disse stoffer. Men det meste af denne forskning er blevet udført uden for Danmark.

Nogle af de faktorer, der påvirker tilgængeligheden omfatter:

 (1) antallet af steder hvor der sælges alkohol og tobak inden for et givet område (tæthed) , og

(2) afstanden til disse butikker i forhold til, hvor folk bor .

Metode
Forskningsprojektet: "Down on the Boardwalk: The influence of the neighborhood on alcohol and tobacco consumption in Denmark"vil undersøge disse to faktorer ud fra en unik blanding af data hentet fra en nylig gennemført generel befolkningsundersøgelse om alkohol og narkotika forbrug foretaget af Center for Rusmiddelforskning , og specielle registerdata , der omfatter virksomheder, som sælger alkohol og tobak (f.eks supermarkeder, kiosker, specialiserede tobak- og alkohol detailhandlere, tankstationer, barer og diskoteker).

Projektet vil også tage hensyn til den socioøkonomiske status for både enkeltpersoner og de områder, der skal efterforskes. Forskerne forventer at finde nye oplysninger om, hvordan disse tilgængelighedsfaktorer påvirker danskernes forbrug af alkohol og tobak, hvilket igen skal bidrage mere specifikt til den offentlige sundhedspolitik.

Det nye forskningsprojekt finansieret af AU Ideas.

Yderligere oplysninger

Kim Bloomfield

Professor Kim Bloomfield

Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences

Psykologisk Institut - Center for Rusmiddelforskning, København

Direkte telefon:87165342

Mobiltelefon:51240399

 

Oops, an error occurred! Code: 202110181233577d18f017