Knap 1 mio. til forskning i offentlige reformer

Lektor Bagga Bjerge, Center for Rusmiddelforskning, Psykologisk Institut, får 950.000 kr. fra Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation-Forskernetværk. Pengene skal bruges til at etablere et internationalt forskernetværk, der undersøger, hvordan forandringer i den offentlige sektor udmøntes i praksis.

02.09.2015 | Tine Bagger Christiansen

Lektor Bagga Bjerge modtager 950.000 kr. fra FFK Forskernetværket. Foto: Tine Bagger

En konstant strøm af nye mål, procedurer, arbejdsmetoder og programmer. Det er realiteterne for mange frontline ansatte i den offentlige sektor som for eksempel politi, sygeplejesker, socialarbejdere og skolelærere. Medarbejdere, som er helt vitale for gennemførelsen af disse ændringer. Men hvordan navigerer man egentlig, når hyppige reformer betyder, at forandring er blevet den permanente tilstand. Det skal et internationalt forskningsprojekt nu sætte fokus på.

”Vi vil gerne gå tættere på, hvordan man får tingene til at fungere. Hvad betyder ustabiliteten for de offentligt ansattes arbejdsliv og for kvaliteten af de ydelser, de leverer. Bliver man nødt til at gøre tingene anderledes, hvordan får man viden om det nye, og hvad trækker man egentlig på, når man er i en organisation, der hele tiden er på vej til noget nyt?” forklarer Bagge Bjerge.

Internationalt netværk

Projektet er udviklet i tæt samarbejde med Nina Holm Vohnsen fra Institut for Kultur og Samfund, Afdeling for Antropologi ved Aarhus Universitet, og fra Danmark medvirker også forskere fra områder som statskundskab, offentlig forvaltning og virksomhedsledelse. Desuden rummer netværket forskere fra Sverige og England, og Bagga Bjerge håber, at endnu flere lande kommer med i samarbejdet.

”Der bliver forhåbentlig nogle spændende diskussioner om, hvordan man egentlig laver forskning indenfor offentlig forvaltning. Traditionerne indenfor forskningen kan være meget forskellige alt efter, hvilken baggrund man kommer fra, og hvad man vil med det,” siger Bagga Bjerge.

Hun er overbevist om, at det vil højne kvaliteten af arbejdet, fordi man hver især bliver mere bevidst om, hvordan man arbejder. Desuden laver mange europæiske lande reformer i stil med de danske, og forskerne vil gerne undersøge forandringerne både på tværs af sektorer og landegrænser.

Yderligere midler

Pengene fra FKK er ikke givet til forskningstid, men til etablering af netværket. Derfor skal de gå til aktiviteter, der styrker samarbejdet - en stor international konference, workshops, forskerbesøg, udgivelse af to fælles essaysamlinger og lignende. Planen er, at forskerne i løbet af den toårige bevillingsperiode sammen skal formulerer et større projekt, som de kan søge yderligere midler til.

Om Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation-forskernetværk

Formålet med FKK-Forskernetværk er at bidrage til at styrke geografisk og institutionelt spredte forskningsområder. Læs mere herom på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside.

Lektor Bagga Bjerge

Psykologisk Institut, Center for Rusmiddelforskning