Ny ph.d.-studerende: Peter Faber

En interesse for politiets afhøringsmetoder, fossiler og forhistorie er noget af det, der kendetegner Peter Faber, som er ny ph.d.-studerende ved Psykologisk Institut.

25.08.2020 | Tine Bagger Christiansen

Peter Faber. Foto: Privat

Hvad er emnet for din ph.d.-afhandling?

Emnet for mit ph.d.-projekt er afhøringsmetoder, som politiet bruger for såvel vidner som sigtede og mistænkte. Mit fokus er på vidner. Politiet bruger især en afhøringsmetode, der på dansk hedder ”mental tilbageføring”, som bygger på viden om, hvordan episodiske erindringer indkodes og fremkaldes. Hvis man i en afhøringssituation kan hjælpe et vidne med at lave en detaljeret mental genskabelse af vidnets oplevelse og de ledsagende tanker og følelser, vil vidnet typisk kunne rapportere flere detaljer. Det er rigtig smart, og det er ikke før blevet undersøgt i en dansk sammenhæng, selvom politiet faktisk har brugt metoden i årevis.

Hvad har du lavet tidligere?

Jeg har studeret psykologi ved Aarhus Universitet (årgang 2014), og før det gjorde jeg militær tjeneste som vagtgående garder ved Den Kongelige Livgarde, Hæren. Derudover har jeg en maritim uddannelse fra Statsskoleskibet DANMARK, hvor jeg boede med 80 andre elever og omkring 10 officerer under en sejlads, der varede godt to måneder. Jeg vidste nok hele tiden, at jeg ville søge ind på universitetet på et tidspunkt, og jeg er glad for at have udfordret mig selv på en anderledes måde, inden jeg søgte ind på psykologi. Både det militære og det maritime har præget mig en del, også selvom jeg laver noget helt andet nu. For eksempel lærer man at hjælpe hinanden, når alle er ekstremt pressede, og det synes jeg giver god mening.

Hvorfor har du valgt et ph.d.-forløb på Psykologisk Institut?

Forskning føles helt rigtigt for mig, og universitetsuddannelsen i psykologi har været spændende. Ud over at tilegne sig en stor mængde viden udvikler man som universitetsstuderende også en måde at anskue problemer og emner på, og jeg interesserer mig meget for, hvornår man egentlig kan sige, at man producerer viden. Jeg forventer, at ph.d.-uddannelsen er en del anderledes end psykologiuddannelsen, så jeg går til ph.d.’en med både spænding og ydmyghed.

Jeg synes, at episodisk hukommelse er vildt fascinerende, fordi det er en slags vindue til fortiden. Mennesker har til alle tider fortalt hinanden om deres oplevelser, og nogle gange er politiet interesseret i at høre om dem. Jeg holder meget af både Aarhus og Psykologisk Institut, og heldigvis er der et klart overlap mellem mit ph.d.-emne og CON AMOREs forskningsprofil, nemlig med fokusset på selvbiografisk hukommelse. Jeg tror, at forskningsmiljøet ved Psykologisk Institut er det helt rigtige sted for mit emne og for mig. Desuden har jeg en idealist i mig, der siger, at det er vigtigt at udfordre magtfulde samfundsinstitutioner som politiet med uafhængig forskning, for tænk hvis deres afhøringsmetoder og –praksis kunne blive bedre. Det ville være til gavn for os alle sammen.

Vil du fortælle lidt om dig selv?

Jeg er 27 år gammel og bor på Frederiksbjerg i Aarhus. Jeg har spillet klassisk klaver siden jeg var fire, så det kan jeg godt finde ud af, men på en eller anden måde er jeg aldrig blevet så god til noder. Til gengæld spiller jeg også rytmisk klaver, hvor noder ikke altid er så vigtige. Jeg møder stadig venner fra Livgarden og taler gamle dage og også fra Parkkollegierne, hvor jeg nåede at bo i knap fire år. Der er fart på på Parkkollegierne, og man kommer hinanden meget ved. Jeg har en livslang interesse for forhistorie, hvilket betyder at jeg næsten ikke kan gå en tur på en strand uden at vende nogle sten i håbet om, at der skulle gemme sig et fossil. Og ligesom episodisk hukommelse er fossiler jo også en slags vindue til fortiden.

Aarhus BSS, Navne