Ny ph.d.-studerende: Yibin Zhang

Født og opvokset i Kina og en interesse for teamsamarbejde er lidt af det, der kan beskrive Yivin Zhang, som netop er begyndt som ph.d.-studerende på Psykologisk Institut.

26.08.2020 | Tine Bagger Christiansen

Yibin Zhang. Foto: Privat

Hvad er emnet for din ph.d.-afhandling?

Mit emne er "Digital project management tools, collaboration and job satisfaction in virtual teams". Digitalt projekt managements værktøj såsom Jira og Microsoft Teams er efterhånden blevet til en uundgåelig og væsentlig del af teamarbejder i vores moderne informationssamfund i dag. Men vi ved faktisk meget lidt om, hvordan brugen af disse værktøjer har forandret selve teamarbejdet. Forskningen i dette område handler traditionelt set meget om design og anvendelse af værktøjet, der har formålet at fremme teams effektivitet. Jeg håber, at forskningen fra et psykologisk perspektiv kan give nyttig og anderledes viden om, hvordan digitalt projekt managements værktøj kan mediere det psykosociale aspekt i teamet, især samarbejde og jobtilfredshed. Fordi ud fra et postfænomenologisk standpunkt, så er teknologi aldrig neutralt, men medierer uundgåeligt vores oplevelse og væren i verden. 

Hvad har du lavet tidligere?

Som 4+4 Ph.d.-studerende er min tidligere erfaring nok mere beskeden. Ud over at have brugt de sidste 4 år på at studere psykologi på Aarhus Universitet har jeg også haft en del student forskningsassistent job for bl.a. Con Amore og Social Robotics Lab på AU, der begge har spillet en stor rolle for mit valg af emne og metode i Ph.d.-projektet og ansøgning af Ph.d. generelt. 

Hvorfor har du valgt et ph.d.-forløb på Psykologisk Institut?

Jeg har overvejet at skrive en Ph.d. i psykologi, siden jeg var 16 år. Mine studiejobs som student forskningsassistent og andet frivilligt arbejde i det mere klinisk psykologiske område har dog været med til at gøre denne tanke mere konkret. Jeg har en romantisk forestilling om, at som forsker, kommer man til at opdage noget, som ingen andre har opdaget før, og man kan videreformidle det og måske derigennem gøre verden til et bedre sted. Og det er en fristelse, som jeg ikke kan sige nej til.  Man kan jo egentlig ikke ansøge om 4+4 Ph.d.-stipendiet på andre universiteter end den, man læser kandidat hos. Men det har faktisk også spillet en stor rolle for mig, at forskningsmiljøet på psykologisk institut er så frit, ph.d.s vilkår så gode, at man kan ansøge om netop det projektemne og strukturere sit forløb, stort set som man har lyst til. I mit udvekslingsforløb i 5. semester til Hong Kong opdagede jeg, at det er langt fra alle steder, der har sådan et forskningsmiljø, som det på AU. 

Vil du fortælle lidt om dig selv? 

Jeg er født og opvokset i Kina, indtil jeg blev 10 år gammel. Så den kinesiske kultur og filosofi spiller stadig en stor rolle i mit liv. Jeg er lidt en perfektionist og workaholic, så min fritid er som regel meget begrænset Men når jeg endelig holder fri, kan jeg godt lide at besøge Aros, byens teater og operaen i København. Jeg bruger også gerne tiden til at se gode serier – the Witcher, Westworld og the Magicians.

Aarhus BSS, Navne