article

Forsøg: Parterapi i sofaen

Læs pressemeddelelsen om forskningsprojektet OurRelationship.dk

Lektor Tea Trillingsgaard. Foto: AU Foto

Januar er højtid for vanskeligheder i parforholdet, men måske er der hjælp at hente. Også på corona-distancen. Forskning fra USA viser, at problemer i parforholdet kan løses hjemme i sofaen, og nu skal forskere fra Aarhus BSS på Aarhus Universitet teste den alternative parterapi på frivillige par herhjemme.

Et nyt forsøg skal undersøge, om gratis selvhjælpsbaserede alternativer til den traditionelle parterapi kan hjælpe par med børn til bedre trivsel og tilfredshed.

”Resultaterne fra USA er overbevisende, så vi har positive forventninger,” siger Tea Trillingsgaard, som er initiativtager til forsøget og lektor i udviklingspsykologi ved Aarhus BSS på Aarhus Universitet.

Mellem 40 og 50 procent af alle danske ægteskaber ender i skilsmisse. Samtidig viser undersøgelser, at mindre end 8 procent af par med en alvorlig krise i parforholdet det seneste år har søgt nogen former for hjælp eller rådgivning sammen med en partner.

”De tal kalder på, at vi udvikler nye metoder, som er lette at gå til,” siger Tea Trillingsgaard.

Undersøgelser fra USA peger på, at det webbaserede selvhjælpsforløb ”OurRelationship” giver både kort- og langsigtede positive effekter på forældrepars tilfredshed og kommunikation. Forløbet indeholder 6-8 timers arbejde for parret ved en computer, tablet eller smartphone og suppleres af fire korte opkald fra en coach. De amerikanske erfaringer viser, at mange par er glade for at modtage hjælp i denne form. Nu skal effekten af sådanne tilbud måles på dansk grund.

”Den nye form kan gøre det attraktivt for flere par at søge hjælp,” siger Tea Trillingsgaard.

Hun fortæller, at der for mange par er en del barrierer i forhold til at søge traditionel parterapi. Det koster mange penge, man skal bede om fri fra arbejde, og der kan være forbehold overfor at dele privat stof med en terapeut. Det nye forsøg skal finde frem til, om selvhjælpsbaserede tilbud kan være en lettere tilgængelig og samtidig effektiv hjælp til par, der måske ikke ellers var kommet ind på parterapeutens kontor.

”Vi forventer, at et selvhjælpsbaseret forløb vil kunne hjælpe par til at få en bedre forståelse af, hvad der skaber problemerne i forholdet og tale om dem på en ny måde. Vi forventer, at de vil blive bedre til at håndtere deres konflikter, og at de vil opleve mere intimitet og større tilfredshed med deres parforhold,” siger Tea Trillingsgaard.

De første forældrepar er allerede tilmeldt forsøget. Interesserede kan læse mere på OurRelationship.dk

Forskningsprojektet er støttet af TrygFonden og bliver gennemført i samarbejde med Center for Familieudvikling.

Oops, an error occurred! Code: 20240328182349cb7aad40