RSS feedhttps://psy.medarbejdere.au.dk/Medarbejderside for Psykologisk Institut ved Aarhus BSS, Aarhus Universitet daFri, 29 Mar 2024 10:21:02 +0100Fri, 29 Mar 2024 10:21:02 +0100TYPO3 EXT:newsnews-14183Wed, 28 Feb 2024 14:57:37 +0100Eliteforsk-rejsestipendium sender ph.d.-studerende til Australienhttps://psy.medarbejdere.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/eliteforsk-rejsestipendium-sender-phd-studerende-til-australienKatrine B. Komischke-Konnerup, ph.d.-studerende i psykologi fra Aarhus BSS, Aarhus Universitet, har modtaget EliteForsk-rejsestipendium. Det sender hende til verdens førende traume- og sorgforskere i Australien.EliteForsk-rejsestipendiet uddeles hvert år af Uddannelses- og Forskningsministeriet til nogle af landets dygtigste og mest talentfulde ph.d.-studerende. Denne gang til Katrine B. Komischke-Konnerup fra Psykologisk Institut på Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

”Jeg er dybt taknemmelig for at have modtaget EliteForsk-rejsestipendium. Det er både en stor anerkendelse og motivation for mig som ung forsker. Det muliggør, at jeg kan rejse ud i verden for at samarbejde med og lære af nogle af de førende forskere i verden inden for mit forskningsfelt. Det vil uden tvivl bidrage til, at kvaliteten af min forskning når et højere internationalt niveau,” siger Katrine B. Komischke-Konnerup om at modtage stipendiet. 

Katrine B. Komischke-Konnerup forsker i sorg hos ældre. Sorg er en naturlig reaktion på at miste, men den håndteres meget forskelligt fra person til person. De fleste finder måder at leve videre med sorgen på, men for nogle få bliver sorgen så altoverskyggende, at de ikke kan finde tilbage til livet.

Katrine B. Komischke-Konnerup undersøger, om kognitiv adfærdsterapi kan være en effektiv behandling for dem med forlænget sorglidelse – en ny psykiatrisk lidelse, hvis behandlingsmåder endnu ikke er afdækket. Lidelsen er forbundet med alvorlige konsekvenser, som øget selvmordsrisiko, og det er derfor yderst kritisk at have viden om, hvordan denne gruppe sørgende bedst hjælpes.

Med EliteForsk-reisestipendiet får Katrine B. Komischke-Konnerup mulighed for at tage til University of Queensland og University of New South Wales i Australien for at besøge verdens førende forskere i traume og sorg.

”Opholdet vil få stor betydning for min forskning og fremtidige karriere, da jeg her vil få mulighed for at videreudvikle de teoretiske og praksisrelevante bidrag fra mine empiriske studier. Jeg vil også lære statistiske metoder, der vil forbedre analyserne til projektet, samt forhåbentlig etablere gode, langvarige samarbejdsrelationer med nogle af verdens bedste sorgforskere,” siger hun til Uddannelses- og Forskningsministeriet, som står bag EliteForsk-rejsestipendiet.

Katrine B. Komischke-Konnerup har fokus på at styrke forbindelsen mellem forskning og praksis og samarbejder med Det Nationale Sorgcenter om sit projekt, “Cognitive-Behavioral Therapy for Complicated Grief Reactions in Old Age”.

Yderligere info

]]>
Ingrid Fossum17091286571709128657
news-13852Tue, 14 Nov 2023 09:05:36 +0100DFF-bevilling: Hvorfor falder antallet af unge, der vælger en erhvervsuddannelse?https://psy.medarbejdere.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/dff-bevilling-hvorfor-falder-antallet-af-unge-der-vaelger-en-erhvervsuddannelseDFF har givet en bevilling på 3.2 mio. kr. til professor Klaus Nielsen, Psykologisk Institut, Aarhus BSS under de tematiske virkemidler ”Stærkere forskningsmiljøer for erhvervsuddannelser” fra Danmarks Frie Forskningsfond. Klaus Nielsen forsker i: “How does the Danish Elementary School shape how Pupils Come to Understand Vocational Education?”Det estimeres, at der i fremtiden vil være mangel på faglærte arbejdere i Danmark, hvilket vil hæmme den økonomiske vækst og have en betydelig indvirkning på velfærdsstaten. I de seneste år er antallet af elever, der vælger en erhvervsuddannelse som deres ungdomsuddannelse, faldet markant i Danmark, fra 38,3 procent i 2011 til 23,1 procent i 2021.

”Vi kan se, at mange elever i 6.-7. klasse overvejer at tage en erhvervsuddannelse. Men når disse elever når 8.-9. klasse, vælger de alligevel ofte at fortsætte på gymnasiet. Vi ønsker at undersøge grundene til, at disse elever ændrer deres uddannelsesvalg,” fortæller professor Klaus Nielsen.

Formålet med dette forskningsprojekt er at undersøge en af de mulige årsager til faldet i ansøgere til erhvervsuddannelser i Danmark – nemlig de dominerende forståelser af erhvervsuddannelser, der hersker og cirkulerer i folkeskolen. Forskning i skoleovergang og unges valg af fremtidig ungdomsuddannelse i Danmark har en tendens til kun at fokusere på de formelle aspekter af skolernes vejledning, såsom brobygning, vejledning og praktikophold. Der er imidlertid kun begrænset viden om, hvordan den uformelle skolekultur i hverdagen påvirker elevernes valg af fremtidig ungdomsuddannelse.

Tre forskellige folkeskoler vil blive valgt til dette projekt. Én folkeskole, der befinder sig i et landområde, én i en mellemstor provinsby og én folkeskole i en større by i Danmark. Når man vælger folkeskoler, der ligger forskellige steder i landet, skyldes det, at forskning viser, at overgangen til erhvervsuddannelse varierer afhængigt af regionen. Kvalitative metoder, i form af interviews, deltagerobservationer og spørgeskemaer, vil blive anvendt til dataindsamling.

Læs mere

Yderligere oplysninger

Professor Klaus Nielsen
Psykologisk Institut
Aarhus BSS

Mail: klausn@psy.au.dk
Tlf.: 87165832

]]>
Tine Bagger16999491361699949136
news-13767Fri, 13 Oct 2023 13:32:33 +0200Kan man forebygge angst hos børn?https://psy.medarbejdere.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/kan-man-forebygge-angst-hos-boernNyt forskningsforsøg vil undersøge, om man kan forebygge angst hos børn ved hjælp af en indsats kaldet Cool Little Kids. Projektet er støttet af TrygFonden med 3.688.429 kr.Cool Little Kids er et program til børn fra 3-6 år, som er i risikogruppe for at udvikle angst, dvs. børn som er adfærdsmæssige hæmmede og har minimum en forælder, som oplever angstsymptomer.

”Angst er den lidelse blandt børn og unge, som har den højeste forekomst. En ubehandlet angstlidelse hos børn vil oftest fortsætte ind i barnets ungdom og voksenalder og have store konsekvenser for barnets helbred, sociale liv og uddannelsesmuligheder. Der er store omkostninger ved angst, og sammenlignet med lidelser og sygdomme så som depression, kræft og diabetes er er angst den lidelse, som har de største omkostninger for det danske samfund. Det er derfor vigtigt at have fokus på forebyggelse og tidlige indsatser, som en mulighed for at reducere forekomsten af angstlidelser, ” siger lektor Johanne Jeppesen Lomholt, CEBU, Psykologisk Institut, Aarhus BSS, som er en af forskerne bag forsøget.

Risikofaktorer

Det er udviklet forskellige modeller med fokus på udvikling af angst hos børn og unge. En af de risikofaktorer, som er meget undersøgt, er adfærdsmæssig hæmning hos børn. Studier har fundet, at børn, som er adfærdsmæssigt hæmmede, har en markant større risiko for at udvikle angst. Derudover har forskning også fundet frem til, at forekomst af angst hos forældrene samt forældrenes adfærd i forhold til barnet, her særligt overinvolvering, er væsentlige risikofaktorer i forhold til børns udvikling af angst. Netop disse risikofaktorer er derfor vigtige at have fokus på ved forebyggelse og tidlige indsatser.

Effekten af Cool Little Kids er blevet undersøgt i flere lodtrækningsforsøg og viser god effekt både på kort og lang sigt i forhold til at reducere udviklingen af angst. Der mangler dog stadig forskning i især de langsigtede effekter af Cool Little Kids.

Cool Little Kids er oversat og afprøvet i Danmark i et lille studie, men effekten af programmet i en dansk kontekst er ikke undersøgt. Der er pt. ingen forebyggende angstprogrammer bredt implementeret i Danmark for småbørn, så en implementering af Cool Little Kids programmet i Danmark vil være meget brugbart.

Sådan gør forskerne

Første del af projektet er et mindre feasibility-studie, hvor gennemførligheden af projektet samt brugernes oplevelse af indsatsen evalueres. På baggrund af dette udvikles projektets næste del.

Den næste og største del af projektet er et randomiseret kontrolleret studie, hvor effekten af Cool Little Kids vil blive sammenlignet med en kontrolgruppe, som modtager det sædvanlige tilbud til disse børn, som oftest vil være tilbud fra den kommunale PPR.

Der forventes at blive inkluderet 224 børn, som alle scorer højt på adfærdsmæssig hæmning og har minimum en forælder, som scorer højt på angstsymptomer.

Cool Little Kids grupperne vil foregå på CEBU og varetages af psykologer på CEBU.

Yderligere oplysninger

Lektor Johanne Jeppesen Lomholt
Mail: johanhj@psy.au.dk
Fastnet: +4587165827
Mobil: +4540425989

 

]]>
Aarhus BSSBevillingerForskningsnyhedTine Bagger16971967531697196753