Biblioteksservice

Kontakt-bibliotekarer for Psykologisk Institut

På AU Library, Bartholins Allé er vi tre kontaktbibliotekarer, der leverer biblioteksservice specifikt til de studerende og ansatte på Psykologisk Institut.

Ginas arbejdsområder

 • Planlægning af kurser for ph.d.-studerende, undervisere og forskere
 • Support på literature reviews: opbygning af søgestrategier og systematiske søgninger
 • Support på Endnote og referencehåndtering generelt
 • Support på Covidence (til screening af litteratur)
 • Undervisning i litteratursøgning
 • Semesterhylder og pensumservice
 • Registrering af specialer i bibliotekssystemet

Ritas arbejdsområder

 • Indkøb af nye bøger og videoer efter forslag
 • Undervisning i litteratursøgning
 • Vejledning ifm. søgestrategier og systematiske søgninger
 • Semesterhylder og pensumservice
 • Vejledning ifm. APA format og referencehåndtering
 • Psykologiske test og videoer
 • Kontaktperson i.f.m. Pure og ORCID
 • Open Access berigelse

Nannas arbejdsområder

 • Planlægning af kurser for studerende
 • Undervisning i litteratursøgning
 • Evaluering af undervisning
 • Hjælp til literature reviews, opbygning af søgestrategier og systematiske søgninger
 • Hjælp til EndNote og  referencehåndtering generelt
 • Support på Covidence (til screening af litteratur)
 • Semesterhylder og pensumservice

Hvad kan vi tilbyde instituttets medarbejdere?

Nedenfor kan du se, hvilken type service vi som kontakt-bibliotekarer kan tilbyde instituttet.
Det fulde overblik over AU Librarys servicetilbud kan du se på bibliotekets hjemmeside library.au.dk

Bøger og artikler

Bøger (både trykte og elektroniske) og artikler søges i biblioteksbasen . Leder du fx efter en bestemt bog er det ofte nemmest at bruge ’Avanceret søgning’, hvor du kan præcisere at bogens hovedtitel skal stå i titelfeltet og forfatters efternavn i forfatterfeltet – og afgræns til materialetypen ’Bøger’. Det giver en ret præcis søgning.

Biblioteket har adgang til mange e-bøger fra forskellige licenspakker eller direkte hos forlagene. Alle e-bøger er søgbare i vores biblioteksbase, uanset hvordan de er anskaffet. Kontakt os gerne med forslag til køb af e-bøger.

Kan du ikke finde bøger og artikler i biblioteksbasen, kan de bestilles som fjernlån via formularen Fandt du ikke hvad du søgte? Er der tale om nyere bøger, indkøber vi gerne bogen til biblioteket. Send dit forslag til Rita, der køber bogen elektronisk eller i trykt form.

Forsker ID / ORCID

Et forsker-ID er et unikt, permanent identifikationsnummer, der identificerer dig som forsker og sikrer en korrekt tilknytning af dine publikationer, aktiviteter og bevillinger.

Vi kan hjælpe dig, hvis du har spørgsmål eller problemer med dit forsker-ID, f.eks. i tilknytning til ORCID, som AU anbefaler forskerne at have – og som mange internationale forlag også kræver.

Se også AU Library – Forsker-ID.

Pure

Hvis du har behov for hjælp til Pure, f.eks. til din Pure profil, til indberetning af publikationer eller til Pure-ORCID synkronisering, kan du altid kontakte AU Pure support eller Rita, der er instituttets Pure kontaktperson.

Se også medarbejderservice på AU – Pure – her finder du masser af vejledninger og også login siden.

Open Access publicering

Aarhus Universitet har en Open Access politik, men hvilke muligheder har du for at publicere Open Access?

Det kan Rita hjælpe dig med at besvare eller også ved hun hvem, der kan.

Se også den interne side for medarbejdere på AU – Open Access på Aarhus Universitet.

Data Management

Hvordan udarbejder du en god data management plan? Hvordan gør du dine data åbne? Hvor kan du publicere dine data?

Disse og andre spørgsmål om data management vil vi gerne hjælpe dig med at besvare.

Kontakt os gerne, så finder vi en af vores ekspertkolleger, der kan hjælpe.

Se også AU Library - Data management

Book et oplæg eller kursus

Vi laver gerne kurser eller oplæg om emner, som instituttet eller din afdeling ønsker.

Kontakt os med forslag til et emne, du gerne vil vide mere om.

Litteratursøgning til reviews og projekter

Skal du i gang med at søge litteratur til en review artikel eller et projekt, hjælper vi gerne med søgeprocessen. Vi rådgiver om, hvilke baser der passer til emnet, hvordan du kan udforme en god søgestreng m.m.

Kontakt os eller se mere på AU Library - Systematisk litteratursøgning og Systematiske reviews

Covidence

Covidence er et værktøj, der kan hjælpe dig med screening-processen i et review, når du skal inkludere/ekskludere de enkelte studier. Som AU-ansat kan du få en institutionsadgang ved at kontakte Nanna eller Gina. Så snart du er oprettet har du ubegrænset adgang til at oprette reviews og invitere samarbejdspartnere til at arbejde på dit review.
Se mere på AU Library - Covidence

EndNote /referenceværktøjer

EndNote er et værktøj der kan hjælpe dig med at håndtere dine referencer og anvende referencer i dine manuskripter. EndNote gør det f.eks. nemt at skifte imellem forskellige styles. Som AU-ansat kan du downloade programmet gratis.
Kontakt Gina hvis du vil vide mere  - eller se mere på AU Library - EndNote

Alerts

Hvis du opretter en alert, kan du få besked via e-mail, når f.eks. et tidsskrift udgiver nye artikler eller der tilføjes relevante artikler til en artikeldatabase. Vi kan hjælpe dig i gang med at oprette de forskellige typer af alerts.

Se også AU Library - Alerts

Text Mining

Har du brug for at analysere større mængder tekst eller bibliografiske data?

Vi kan hjælpe dig med at finde værktøjerne og kan vejlede i, hvad du må foretage dig i de licensbelagte ressourcer.

Det kan Gina hjælpe dig med at besvare eller også ved hun hvem, der kan.

Psykologisk testmateriale

Biblioteket opbevarer for Psykologisk Institut en samling af (primært ældre) psykologiske test. Denne samling er KUN til brug for Psykologisk Instituts forskere samt undervisere i faget Test-og undersøgelsesmetode. Studerende ved Psykologisk Institut, AU, der har bestået eller deltager i faget Test- og undersøgelsesmetode (skal kunne dokumenteres), kan se testene på biblioteket.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål.

Undervisning for de studerende

Vi afholder hvert år i starten af 6. semester kurser for de studerende, der skal skrive bacheloropgave. Vi planlægger 10 – 12 kurser som afholdes spredt i februar, så de studerende kan tilmelde sig på det tidspunkt, hvor det passer bedst.

På 10. semester afholder vi kurser målrettet studerende, der skriver speciale, flest i december/januar og enkelte i juni/august.

Vi har dog også mulighed for at lave et specifikt kursus for dit hold. Nanna koordinerer vores undervisning til de studerende, så tag kontakt, hvis du har ønsker i den retning.    

Fagsiden for psykologi

Bibliotekets fagside for psykologi indeholder de mest anvendte databaser og kilder samt hjælp til systematisk litteratursøgning.

Indholdet er udvalgt på basis af de forespørgsler, vi modtager fra studerende og ansatte. Siden er et forsøg på at hjælpe de studerende til at få overblik over de mest anvendte ressourcer.

Kontakt os gerne med forslag til ændringer til siden.

Semesterhylder og pensumservice

Vi gennemgår pensumlister, som er godkendt i studienævnet. Vi tilretter ift. APA 7. udg. og tjekker adgang til de elektroniske ressourcer. Derudover udarbejdes særlig liste til Blackboard/Brightspace med links, der kan tilgås hjemmefra. Relevante bøger fra pensumlisterne indkøbes til biblioteket på Bartholins Allé, enten i trykt form eller som e-bøger. Vi koordinerer med og hjælper FAPIA ift. trykte kompendier og copyright.

Har du pensumlister på seminarer/fordybelser hjælper vi også gerne med disse ift. tilretning iflg. APA, indsættelse af links, indkøb af bøger og tjek af copyright ift. evt. opload på Blackboard/Brightspace. Bare kontakt én af os.

Se evt. mere på AU Library - Semesterlitteratur når du underviser.

Aviser og tv-udsendelser

Har du brug for at finde en avisartikel i en af de danske aviser kan du bruge Infomedia

OBS! Infomedias materiale må ikke downloades eller udprintes.

Radio- og TV udsendelser fra danske medier kan findes i Mediestream. Det Kgl. Bibliotek - Aarhus har en aftale med Copydan AVU Medier, og derfor har studerende og undervisere ved AU adgang til at benytte radio- og tv-udsendelser, men kun til studie- og undervisningsbrug på AU. Login sker via WAYF og indhold i Mediestream må ikke downloades, videresendes, ændres, benyttes kommercielt eller vises offentligt mv.

Videosamling og videoforelæsninger

Biblioteket på Bartholins Allé har en mindre samling af psykologiske videoer (dvd’er og gamle VHS). Disse udlånes kun til forskere og undervisere ved Psykologisk Institut til undervisning for instituttets studerende. En del af dvd’erne er søgbare i biblioteksbasen. Titler på øvrige dvd’er og VHS videoer kan ses ved henvendelse til Rita.
Studerende ved Psykologisk Institut kan se videoerne (dvd’erne) på biblioteket ved henvendelse til én af os.  

Vi abonnerer også på Henry Stewart Talks HSTalks –The Biomedical & Life Sciences Collection, som indeholder ca. 3000 animerede videoforelæsninger af nogle af de førende eksperter i verden. Videoerne – eller uddrag fra dem - må integreres direkte i Blackboard eller PowerPoint-præsentationer. Alle videoer er søgbare i bibliotekssystemet (indekseret som e-bøger).